CLICK HERE FOR FREE BLOGGER TEMPLATES, LINK BUTTONS AND MORE! »

Klik-Klik ^^

Followers

Tuesday, May 31, 2011

Musim Orang Kahwin ^^

Assalamualaikum..


Hye my sweet readers....


Korang perasan tak..sekarang musim orang kawen..hahaha...ramai kot kawan2 aku nak kawen bulan 6 ni...cuti sekolah kot...masa ni la semua orang ada kan..tapi aku...tak de kat umah la...kerja beb...tak boleh pegi kenduri...sori la kkwan...nanti wedding aku korang mesti dtg ek...hahahaha....tak pasal2 nak invite orang...calon da ade ke cik Liza..kui2.....^^



Hah..aku nak ucapkan tahniah kat semua orang yang nak kawen and baru je kawen...selamat pengantin baru....hope korang kekal hingga akhir hayat k...jangan duk gadoh2....da dapat baby jangan lupa bgtahu...heeee....



Thats all...saje nak merepek di pagi hari..heeee..thanks for reading......annyeoung!!

 *selamat pengantin baru buat abg eh2...pak cik Salleh Yaacob...heeee

Wednesday, May 25, 2011

Kami di IMMB UiTM Sg Buloh

Assalamualaikum..


Morning semua....pagi ni aku tak ade kerja...actually kena siapkan slide untuk presentation..but malas la...jumaat ni da kena present...tapi baru siap separuh....heeee...ada masa lagi kan...tak pe2...pepandai je tangguh kerja..hik3...disebabkan akak yang buat primer ktorang tak datang lagi...petang baru boleh buat PCR..tak tahu la sempat siap ke tak...emmmm...so...aku nak update la siket blog ni...cam lama da tak menaip...lama ker??



Aku nak cerita apa ek...tak tahu sebenarnya...emmm...aku ada edit beberapa gambar yang aku snap dalam lab semalam...nak tunjuk la kat korang betapa luasnya lab ktorang....and sunyi giler coz tak ramai orang pun....huhu...aku work at molecular lab...molecular lab kat IMMB ni divide to 3 lab..RNA, DNA and protein...ktorang selalu guna DNA lab..protein lab masuk untuk buat ELISA....so aku just ada pic DNA lab je la...ni dia....


besar kan...setahu aku just ada sorang staff je jaga...memang sunyi gila la...

hah...masa ni ngah run gel electrophoresis guna PCR product...
nampak warna biru tue..hah..tue la sample ktorg ngah run...

bosan menunggu...and takde orang..ktorng maen2 amik gambar la..heee

Untuk pengetahuan korang...kat IMMB ni just ada 13 orang staff je...so..memang tak tahu nak cakap la betapa sunyinya kat sini....tapi kemudahan kat sini boleh dikatakan lengkap la..semua ada...da la besar2 dia punyer mesin...kaya kot uitm ni....MARA kan..heeee....tak rugi sapa2 yang nak buat master or PhD kat sini...



Ok...pic2 kat bawah ni kanak2 riang yang da lama tak jumpa taman permainan..heeee...ni hari minggu yang lepas..jalan2 kat kawasan U....bosan asyik duk dalam bilik jer...






Ok lah..itu sahaja...nanti aku update lagi yer...thanks for reading....anyounnng.....!!


Sunday, May 22, 2011

Goguma Couple---> Yongseo

Assalamualaikum..



Selamat petang semua...aku ngah borink tak tahu nak buat apa sekarang...so...nak menaip la siket..heee....rasa cam lama dah tak story pasal citer2 korea ni....eemmm...ada sapa2 kat sini yang minat ngan Yongseo couple dalam WGM2 tak...???heeee..aku baru je abih layan citer tue....best sesangat...sweet gler.....da la Yonghwa and Seohyun tue hensem and cantik...lagi la aku minat nak tengok.....Goguma tue maksudnya sweet potato...coz Seohyun tersangat la suka ngan sweet potato sampai Yonghwa bagi hadiah tanah tuk tanam goguma tuk Seohyun...hahaha..tak pernah buat dek orang....sebab tue sweet diorang ni.....<3


Yonghwa and Seohyun

For your information....Yonghwa ni vocalist CNBlue...and Seohyun from Girl's Generation group....kalau la diorang ni kapel betol2 kan best....last episod paling sedih la...sampai aku nangis...sedih giler...macam2 Yonghwa bagi kan Seohyun....gitar pink tue la comel giler....nak jugak!!!hahaha....



Ok la....korang layan je la pic2 diorang yang sangat sweet ni....buat aku jeles je...heeee









sweet....<3


Sweet kan....heeee....Sweet Potato couple...hwaiting!!!



Ok korang...itu sahaja.....annyounnnn!!




Thursday, May 19, 2011

30 minutes more....

Assalamualaikum..

Hallo-hallo....aku ada masa 30 minit lagi sebelum abih waktu pejabat..so...disebabkan udah tidak ada kerja...aku nak menaip la ciket..nak citer kat korang apa yang dah aku buat arini...

Ok...semalam and hari ni aku and syitah belajar Polymerase Chain Reaction (PCR) and Quantitative PCR (qPCR)...emmmm...sebelum ni dengar je kan pe PCR tue..just belajar teori...so sekarang da tahu la macam mana teknik nya...camne nak prepare sample and primer....yang qPCR...leceh ciket...da la sample ciket je...banyak benda kena buat..and pippeting technique tue penting..kalau cilap pippet ciket je...dye punyer perbezaan range tue jauh..so first thing mesti pro adalah cara nak handle pippet....


Da banyak kot teknik2 yang aku belajar.....


1)Gel electrophoresis
2)ELISA
3)Nano Drop
4)DNA Extraction
5)PCR
6)qPCR atau nama lain Real Time PCR


Ok lah..aku pun da malas nak menaip..itu sahaja untuk hari ini...heeeee....ada beberapa minit je lagi nak balik...yeah....tak sabar kot....hahaha....tahnk for reading.....annyoung!!!!!




Sunday, May 15, 2011

Jalan-jalan di Kuala Lumpur

Assalamualaikum...


Semalam aku and da geng pi jalan2 kat Mid Valley...takut nak g jalan tempat laen..kan sekarang ngah panas ngan isu orang simbah asid...so...just pi kat tempat-tempat yang ramai orang jer....kamo2 si perempuan yang cantik manis...kalau nak jejalan tue...bawak geng ramai2...jangan nak tunjuk berani jalan sorang2 ek...kan xpasal hilang muka nanti..just peringatan untuk kaum sejenis.....(=


Best jugak jalan2 semalam...tapi bila da balik bilik..mak oii..nak mati da rasa...penat gilak!   Ktorang g tengok wayang semalam..cerita Kongsi..arahan my bF...hahaha....Farid Kamil....best jugak..kelakar pun ada..Sam kecek kelate...hahaha..lawak2....memang ramai la orang nk tengok citer ni..baru kuar kan 13 mei aritue....sapa2 yang tak tengok lagi..pi la tengok....


Tak semapat nak ronda 1 Mid pun...besar gila kan..tue pun duk belek2 kasut and baju pun da berjam2...hahaha...tengok2 da pukol 1...tengok wayang kol 2.45...so..pi la semayang dulu....lepas tgk wayang tue...g shopping makanan lak...dalam kol 5.15 da ciap shopping..masa tue da berpecah ngan my frens Tha and Ethika...diorang balik umah...so just me and syitah...2 orang yang tak pernah jalan kat Mid sendirian...aku pernah je datang Mid but ngan orang yang tahu selok-belok jalan....hahaha...so masa nak balik tue...cari2 punyer cari ktorang tak jumpa jalan kuar...hahaha...adoiiii..da la brang banyak and berat..nak patah pun ada tangan..ngan sakit kaki lagi...hahaha...so bila da sesat tue..kena buat muka tak malu tanya orang la kan...kan tak pasal tidow kat Mid t...hahaha...



Akhirnya..jumpa jugak jalan kuar...balik ngan KTM ja...punyer la ramai orang...himpit-menghimpit la jawapnya...bila sampai kat Sg Buloh tue..kena naek teksi pulak nak balik hostel...ada ker pakcik teksi cakap ktorng ni cam  indon...coz bawak barang banyak sangat...adoii....malu lagi disitu....tak mau da beli barang byk2 t...hahaha.... actually kat sini kafe tak bukak weekend...so..hari ni terpaksa berdiet la...makan je apa yang ada...)=


Itu aja aku nak citer..pengalaman jalan2 kat Mid...hahaha....nak sambung buat log book....kat bawah ni picxa yang kami berempat sempat snap..heeeeee....







sempat g amik gambar dalam panggung..hahah...b4 dia ttup lampu...







Annyoun!!! <3

Wednesday, May 11, 2011

Pertama kali bekerja

Assalamualaikum...


Hai kamo-kamo semua...today is my 3rd day working as practical student at immb...kalau udah kerja tue maknanya aku ni staff jugak la kat sini kan...hahaha..pasan.....actually staff yang kerja secara paksarela...eh..cilap sukarela...suka ker...???hik3....tanpa dapat sesen pun gaji...emmm...nevermine, just to gain experience and knowing the real situation when we need to work later...hik3...speakang la pulop....hah..cakap pasal speaking or skeaping ni..heee..tadi ada la student phD...foreigner..datang kat lab..masa tue ada aku and kawn aku je.punyer kitorang duk khusyuk buat gel electrophoresis....ttibe dia datang tegur..speaking beb..aku da la blur2 siket bab2 speaking ni...main hentam je la jawab pe yang dia tanya..tapi paham jugak dia..kih3...


Ok..semalam aku janji nak story kat korang pasal aku punyer practical sekarang kan...aku nak start cerita masa 1st day aku sampai cini....


1st day


Sampai kat Sg Buloh around 4 am....then g lepak2 dulu coz nak pi rumah sedara kang kacau pulak...sekejap je kot..kol 7 da nak kena datang balik...t terperangkap dalam jam lak...huhuhu...kol 8 am sampai kat immb,uitm....pastu tuggu pulak t-ha, syitah and ethika datang....syitah sampai sesat ke Selayang...hahaha....aku pulak sesat masuk kolej orang...heeee..tapi depan uitm ni je la...


Then bila semua da sampai kitaorang pun jumpa la ngan admin...but...masa mula2 tue pening jugak..coz semua macam tak tahu ktorng nak practical kat cini....ingat da kena balik kelantan balik dah...hahaha...pastue ktorang dibawa jalan2 satu immb...penat kot...da la penat b'jalan jauh tak hilang lagi....then bila nak kena urus hostel pulak..dapat tahu sewa mahal gila....rm10 satu hari...mak oi....kalau 2 bulan...rm600...mati!pastue pgurus hostel tue cakap diorg xkan kira hari cuti..fuhh..lega ciket..but still mahal kot..total rm410.....hah..lupa nak cakap...ktorang ad punch-card sendiri..macam kerja..masuk kol8 balik kol5....penat gilak!






 2nd day

Pnjang pulak aku cerita..ok..pendek kan je la...1st just briefing apa yang ktorng akan buat...hah..b4 that...actually aku punyer supervisor xde....ad kat Canada sekarang..so...dia punyer phD and master student yang tolong2 ajar ktorng....aku under genetics and molecular....then Kak Zue (phD student) ajar cara nak buat gel electrophoresis by agarose agar....ok la..semua ok je masa ni....petang da xde kerja..just kena cari journal je...byk jugak benda yang K.Zue list ktorang kena cari....nanti bila dapat projek ktorg kena present pulak kat depa2 ni semua...aduh..xtau pulak nk kena present ni..just tahu kena buat thesis je...

3rd day


Harini la kan...emmmm.....sangat penat harini...nak kata byk kerja xde la byk gila...tapi byk la jugak...K.zue suh aku and syitah buat balik gel electrophoresis yang ktorang belajar semalam....ok...aku rasa semalam cam senang je..so...kata boleh la kot buat..then bila buat..byk pulak benda yg tak jadi...hah..amik ko....3 kali kot kena buat..mula2 buat...ingat da keras gel tue...angkat la...bila letak sampel...abis..gel da pecah....so kena buat balik....just recycle je gel tadi....tunggu dekat sejam setengah kot...kalau tak keras lagi tak tahu la...coz semalam 15 minit da keras..sementara tuggu tue..ktorg belajar Nano-drop....easy but remeh...kena ulang bayk benda...but ok la...


Bila ciap measure semua sample..pi la tengok gel tadi cam ne....macam da keras..bila try angkat...hancur kot...pecah...hahaha...aku ni pelik la...napa tak jadi2 ni...K.zue pun tanye betol ke agarose  gel yang ktorg amik....hahaha..rupa-rupanya cilap amik agarose gel...patut la tak keras2..yang ktorg amik tue mmg gel dia lmbik....so kena la repeat the method from 1st step until last....sangat penat!







Panjang gila aku taip...sori la kalau korang bosan membaca yek...heeee..Thank you for reading.....

Itu aja...trimasss...Annyoun!!




Tuesday, May 10, 2011

Durian OH Durian...!

Assalamualaikum...



 Hello my readers..lama tak jumpa...i'm now at Institute of Medical Molecular Biotechnology (IMMB), uitm Sg Buloh...dah 2 hari kot...nanti aku update lain pasal tue ek...hari ni nak story pasal buah durian dulu....heee




Balik2 rumah cuti hari tue..aku ada la cakap kempunan nak makan durian...sebab masa duk USM..cam banyak je dak2 ni dk cerita pasal durian..nak beli sendiri kan mahal...hujung2 sem duit da abih beb...so, mak aku cakap la..nanti mak beli..tunggu punyer tunggu...hari aku nak bertolak datang Selangor baru mak aku beli....hahaha..dapat jugak aku merasa makan durian before datang cini.....ingat da musin durian..kan biasa kalau musin dia murah..ni mahal gilak....rupa-rupanya durian dari siam..mmg mahal...belas2 ringgit kot sebijik...



Ni bukan aku punyer favourite pun...but rasa nak makan....Besh2..korang ada makan tak....??kalau tak..layan je la gambar2 ni ek....heee





ni buat pulut durian...bahan2..seperti di atas...heeee..simple and easy!


jom makan..yummy!


*hari ni da belajar buat gel electrophoresis and run.....and homework..cari banyak2 journal pasal genetics and genome....konklusinya aku punyer kerja mmg banyak...nanti aku cerita ek...ok...bubye....



Annyoun!

Friday, May 6, 2011

Cuti hanya 5 hari

Assalamualaikum..


Hye guys...amacam sekarang? best tak cuti...kalau tanya aku la..aku da bosan duk umah...ahaha...baru 3 hari kot..nak buat camne...aku takde pi mane2 ..semua orang cibuk..xleh nak pi mane2...duk makan tidow je kat umah...tak lupa...asyik ngadap tv jer...kalau ade citer best..kalau boleh 24jam aku nak duk depan tv jer...ahaha...



Aku ade mase 1 hari setengah lagi before berangkat ke tempat aku berpractical....so...kena duk umah puas2 dulu...2 bulan duk sana...macam malas nak pi pun ade gak..malas nak bekerja sebenarnya...duk kat umah asyik bangun lambat je..t da kerja kena bangun awal pagi...MALASnyer....!


Pengalaman itu penting kan...so terpaksa berkorban sikit la...so kuat kan semangat ye cik Liza...hik3...apa la aku duk merepek ni....hehehe..bosan sebenarnya...


Thank for the reading.....see u next time babe....annyoun!!



Monday, May 2, 2011

Exhausted + Back pain

Assalamualaikum..



Penat2...and sangat sakit belakang den...apa tak nye...bape kali duk naek turun tangga angkat barang nak simpan dalam setor..kalau tak turun sekilo berat badan...aku tak tahu nak kata apa la...hahaha...agak2 boleh turun tak...berpeluh2 kot tadi...ada dalam 8-9 kali jugak aku naek tangga...isshh..penat ngan kotak yang berat lagi...nak patah kot tangan....


Sekarang belakang pulak yang sakit....esok mesti tangan pulak yang sakit...ni tak angkut barang nak bawak balik lagi...lagi berat dengan segala nota bagai...biasa la kan...da nak bercuti..jangan nak merungut kat cini pulak Liza...heeee...



Citer semua da abis tengok..yang dalam laptop la..yang dalam hard disk tak usik lagi...haha..banyak lagi kot citer2 omputeh dalam tue aku tak tengok..kalau citer korea..opkos sudah abis...ciap boleh ulang lagi...tidak boleh dinafikan lagi...saya memang peminat cerita2 korea...korang kalau ade cter2 yang aku belom tengok...jangan kedekut nak hulur ek...heee



So malam ni tak boleh tengok citer...tak pe lah..mata pun da ngantuk...penat tak ilang lagi.....nak tidow awal la..esok da nak balik....ade lagi barang2 tak pack...tunggu pagi esok la...aku dah tak larat..exhausted!




Ok beb...jumpa lagi kamoo2 semua....sayonara....jangan nakal2....annyoun!!


Freedom + I'm ready to go home...^^

Assalamualaikum..



YEEEZZA.....exam tamat!!!! and finish olready...and bebas sebebas bebasnya dari segala buku and nota...haaa....tak mau pikir2 dah pasal exam...tunggu next sem plak...sekarang masa untuk enjoy...yeaaaaah!but just for 5 days lol...ahad da kena bertolak pegi selangor..isnin da kena lapor diri....cedih2..but....its ok...its alright...home sweet home itu penting..tak gitu kekawan....haa...sapa yang tak abih exam lagi jangan jeles..aku udah mau pulang esok pagi....wink2..




Rasa mau lompat tinggi2 je...tanda kegembiraan...hahaha...balik umah...misi aku nak qada tidow je...kih3...for sure tiap2 hari aku akan bangun lambat...hahaha...nanti da b'LI tak boleh dah buat macamtue...da macam kerja kot..pegi pagi balik petang....malas sungguh eden...mintak2 tak banyak sangat kerja....amin!!




Tadi da angkut barang siket simpan dalam stor...da penoh kot setor...tak nmpak jalan keluar dah...hahaha...aku punyer baju2 and segala barang dalam loker tak terusik lagi...malas betol..banyak sangat la baju2 ni...kalau angkut je loker pi simpan dalam setor aci tak...hahaha...jom ramai2 angkut loker aku...hahaha...



Aku nak ucapkan selamat bercuti kepada semua...and bagi sapa2 yang kena berpraktikal cam aku ni...sabar je la ek...semuanya demi masa depan kita semua....chewah....heeeee....



InsyaAllah 9/5/11 aku akan melaporkan diriku kat Uitm Sungai Buloh for my Industrial Training...



very da berry loike....<3



Paradise Farm_Korean Drama

Assalamualaikum..


Aku baru je abis tengok citer korea ni..Paradise Farm...best2...semua citer aku cakap best kan..haaa...biase la..citer korea..mane ade tak best....heeee



Actually aku pun baru je abis bace note communication...boring...and mengantuk..nak update belog jap before tidow..heee...sempat lagi kan...biasa la..budak malas macam ni la...esok nak exam ni....wish me luck ye..takut gak ni.....heee



Ok..berbalik pada Paradise Farm...ataupun dikenali sebagai Paradise Ranch or Paradise Meadow...dia punyer genre..Romantik & comedy...yess...walaupun heroin tak berapa nak cantik..but jalan cerita dia menarik...banyak sangat konflik....and ending dia pun menarik....



Sedikit synopsis cerita ni:

Dong Joo and Da Ji were once desperately in love and married at 19 after struggling to convince their parents, but they had divorced after a mere six months. Six years later, they meet coincidentally at a horse auction in Australia and discover that their feelings for each other are still very much alive.




Hero: Shim Chang Min as Han Dong Joo ---> TVXQ member, hensem la jugak...(^ ^)

Heroin: Lee Yeon Hee as Lee Da Ji ---> comel..and funny









Baju ala-ala koboi gitu..haha...da name cerita pun farm kan...almost pasal kuda and paradise farm kepunyaan Da Ji....banyak sangat konflik cerita ni...then bila ad konflik mesti la banyak scence2 yang sedih2 kan...feeling disitu..ha~


Ok la..that's all...thanx for reading....^^


Annyoun!!



Sunday, May 1, 2011

Last Paper...fighting!!

Assalamualaikum..



Morning semua..dah bekpes?aku minum air kosong je..malas nk makan...jap lagi da luch..heee...biasa la bangun lambat..oppsss...kantoi sudah....^ ^



Ok..esok last paper aku....yang ni paper elective...just 30% for final exam..but...still..agak tak reti nak study camne and nak jawab ape...esok kena mengarang karangan 5o markah...2 soklan so 100 markah dalam masa 1 jam..korang rasa sempat tak...haaa...kena buat2 sempat la kan....hope aku boleh bahagi masa betol2 and sempat buat...kalau tak nanya den..w/pun 30% je...


Preparation...kena exercise tangan..hahaha...lepas abis exam konpem2 kena arthralgia + arthritis..haha....kan best kalau soklan bulat2 je...xde la aku nak lenguh2 tangan...nvm..last paper....just do it Liza....!


kalau macam ni..xyah susah2 study la kan..heeee


agak la....tengok citer lagi besh!

Ok beb..kena study ni..kalau tak lagi aku tak tahu nak jawab pe esok..wish me luck k! 


Annyoun!!


*lusa da boleh balik....oyeah!!

Klik-Klik ^^

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...